Saturday, 2 July 2011

parenting skill.

tahniah kepada israel,
usaha kau menjatuhkan umat Islam
nampak macam berjaya.
tapi bukan selamanya.
sbb kami umat yang dijanjikan 
dengan kemenangan.
bukan loser mcm korg.

parenting skill benda yang
kau kena kumpul dari sekarang,
praktikalnya masa kau ada anak nantilah.

kita ni bodoh,
we need years untuk hadam dengan
lumat sesuatu ilmu tu.

aku taknak lahirkan another me.
mestilah nak anak yang boleh berjuang.
tak tahu lah kalo korg nak lahirkan another you.

medan perjuangan seorang
wanita tak berakhir dengan perkahwinan.
so typical la
orang yang fikir macam ni.

kencang  cakap, 
'think out of the box'
but still,
in the same small black box jugakk.
apa kebenda tah.

kutip ilmu dari sekarang.
nnt kau nak gaduh ngan laki/bini kau,
nak bekelahi dengan anak anak lagi.
kau rasa kalo tak cukop ilmu,
kau boleh ke atasi semua ni?

engat,
israel ngn penyembah penyembah dajal
semua bermatian nak jatuhkan kita.
anak anak kita,
maksudnya masa depan.
selagi hidup berjuang.

'agi idup agi ngelaban'

*kau dah terlalu tua untuk kata ini terlalu awal.

2 comments:

  1. yaa itu dia! pabila deeba bersuara. sungguh matang dan bersemangat, hujah yang penuh bermakna!
    insyallah dengan niat yang ikhlas demiNya, anak2 pasti soleh dan solehah hendaknya. hendak kita melahirkan mereka dan memperjuangkan agama bangsa dan negara, bangga kan? aminn.

    eii aku ni merepek jauh. study baru tahun satu haha

    ReplyDelete
  2. haha, tak kira la tahun satu atau final year, kalo level pemikiran sama je, takde guna jugak. kite kena fikir panjang kan. panjangkan bukan sampai masa depan dunia je, panjangkan sampai akhirat. ini pesanan dari abg azhan.

    ReplyDelete