Saturday, 2 July 2011

HITAM

"maksiat bagai udara,
tiada hati di dalam jiwa,
mahukan syurga berperangai neraka,
halal haram disambut semua,
akhirnya menuding ke arah bapa,
mengasuh dirinya menjadi celaka."

bila maksiat jadi benda biasa,
memang takdak apa nak malu,
takdak pasai nak rasa bedosa.

tanye mmg konfem la semua nak syurga.
semua nak bahagia.

halal haram,
berapa kerat yang jaga?
sbb dah banyak sangat yang haram kan.
masyarakat pun jadi tak kesah.
apa peduli halal haram?

the only target to blame,
parents.

adoi, 
dah besaq, jagalah diri.
kalo tak boleh nak tolong parents masuk syurga,
janganlah jadi sebab untuk dorg masuk neraka.

dah besar kan? fikir sendiri.

*peringatan untuk diri sendiri jugak.

2 comments:

  1. parents tak nak pun anak2 diorang jadi macam yang deeba cakap tu. maybe diorang pegang pada kata2 seperti : anak2 seperti kain putih, ibu bapa yang mencorakkannya.
    not parents' fault 100%,
    kalau diorang berani nak salahkan parents, kenapa tak salahkan kawan2 yang dorong mereka ke arah tu? tau pulak tak berani kena tinggal dengan kawan kalau cakap cenggitu kan. and parents, diorang tahu takkan tinggalkan diorang. adoii masalah2 serious.

    ReplyDelete
  2. semua dah besaq, pikiaq sndri. :)

    ReplyDelete